Bandrolsüz Gübre Satışına Geçit Yok

‘Tarımda Kullanılan Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği’ kapsamında 2022’nin ilk 6 ayında 443 adreste denetim gerçekleştiren Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, uygunsuz ve bandrolsüz üretim yapan yerlere idari ceza yağdırdı. Kamyon üzerinde satışı yapılan uygunsuz gübrelerin kesinlikle alınmaması gerektiği konusunda uyarıda bulunan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, “Üreticilerimizin Gübre Dağıtıcı Belgesi olan noktalardan ürün satın almaları, yaşayacakları olumsuzluklara karşı tazminat hakkı elde etmelerine olanak sağlar” dedi.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, yıllık program dâhilinde lisans belgeli gübre üretim ve gübre dağıtıcı belgeli gübre bayilerine yönelik denetimlerini sıklaştırdı. ‘Tarımda Kullanılan Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği’ kapsamında, Bakanlığın 7223 sayılı kanunu gereğince uygunsuz ve bandrolsüz gübre üreten firmalara idari yaptırımlar uygulandı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Muğla il Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, “Kimyevi ve organik gübre denetimlerinde her ürün için Bakanlığımızdan alınan tescil belgesinin etiket uyumluluğu ve içerik uyumluluğu kontrollerini gerçekleştiriyor ve ayrıca şikâyet üzerine de denetimlerimizi yapıyoruz” dedi.

2022’nin ilk 6 ayında toplam 443 işyerinde 710 adet ürün çeşidini denetlediklerini kaydeden İl Tarım Müdürü Saylak, “Tespit edilen uygunsuz (tescil belgesiz, DNAbarkodsuz/bandrolsüz, içerik uygunsuz, etiket uygunsuzluğu) ürünler için idari yaptırımlar uygulanmıştır. Ayrıca uygunsuzluğu tespit edilen ürünlerin piyasada satışı engellenmiştir” diye konuştu.

Gübre satın alınırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda da uyarılarda bulunan Saylak, “Kamyon üzerinde satışı yapılan uygunsuz ve bandrolsüz gübreler kesinlikle alınmamalı. Bu tarz durumlarla karşılaşan üreticilerimizin İl Tarım Müdürlüğümüze şikâyette bulunmaları büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı. Saylak, açıklamalarının devamında şu ifadeleri kullandı: “Üreticilerimizin gübre satın alırken İl Müdürlüğümüzden Gübre Dağıtıcı Belgesi olan işyerlerinden satın almaları, hakedişli ve destek alacakları gübreler için mutlaka ÇKS kaydı yaptırmaları, gübrelerin üzerinde GTSbarkod ve GTSbandrol olmasına dikkat etmeleri, gübreyi satın alırken mutlaka Gübre Takip Sistemi (GTS) üzerinden satışının kendi adlarına çıkış yapıldığına emin olmaları, kesinlikle satın aldıkları ürüne ait faturayı almaları ve faturada aldıkları ürünlerin ayrıntısının yazılmasına dikkat etmeleri gerekmektedir. Herhangi bir olumsuzluk yaşadıklarında 7223 Sayılı Kanuna göre tazminat hakkı için, gübre alımına dikkat edilmesi önemlidir.”

Top