KESK Yüzde 5’lik Zamdan Memnun Değil

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu(KESK) üyeleri Fethiye’de , iktidar ile Memur-Sen arasında imzalanan toplu sözleşmeyi protesto etti. KESK’e bağlı sendika üyeleri Fethiye Devlet Hastanesi bahçesinde düzenledikleri basın açıklamasında, hükümet tarafından açıklanan yüzde 5’lik zammın yetersiz olduğunu savunarak, “Bizleri yıllardır siyasi iktidarın ve yine bu iktidarın Hakem Kurulu’nun kararlara mahkûm eden göstermelik kapalı kapılar ardında yürütülen toplu pazarlıklara ‘satış sözleşmelerine’ artık yeter deme, bir araya gelme zamanı geldi” ifadelerini kullandılar.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonuna (KESK)  bağlı sendika üyeleri Fethiye Devlet Hastanesi bahçesinde bir araya gelerek alkışlı bir basın açıklaması düzenlediler. Sağlık Sen üyesi Dr. Selçuk Arda, ortak basın açıklamasını okuyarak, zammın yetersiz olduğunu kaydetti. Arda, “Biz Kamu Emekçileri, emeklisi ve aileleri ile birlikte 20 milyonluk geniş bir kitlenin geleceğini doğrudan ilgilendiren “toplu sözleşme” görüşmeleri 23 Ağustos Pazartesi günü taraflar arasında varılan mutabakatla sonlandı.Sonuç mu?  Hepimizin bildiği gibi “dağ fare doğurdu”. Emekçiler açısından Toplu görüşmelerin gücü ve başarısı talep ettiklerimize karşılık, kazandıklarımız ile değerlendirilir. Masaya “yetkili” sıfatı ile oturan ve bu dönem ortak hareket ettikleri konfederasyon 2022 yılı için %21 maaş artışı + %3 refah payı + önceki dönem kaybı 600 TL ile toplamda %39 maaş artışı 2023 yılı için %17 maaş artışı + %3 refah payı talep etmiştir. Bu talebe karşılık 2022 yılı için altışar aylık dilimler halinde %5 + %7, 2023 yılı için altışar aylık dilimler halinde %8 + %6 maaş artışına imza atılmıştır.Toplamda %67,2 maaş artışı talep eden “yetkili” konfederasyon iki yıl için toplamda %26 oranına imza atmıştır.

* Refah payı yok sayılmıştır.

* Sadece sendika üyesi kamu emekçilerinin yararlandığı 3 ayda 135 TL tutarındaki toplu sözleşme ikramiyesi 400 TL’ye çıkarılmıştır.  Bu toplu sözleşme ikramiyesinden 4 milyona yakın geniş bir kitle yararlanamayacaktır.

* 3 yıl önce bizzat Cumhurbaşkanı tarafından 3600 ek gösterge sözü verilmişti. 3600 ek gösterge “yasa haline getirilmek vaadi ile” yine geçiştirilmiştir.

*Sayıları beş yüz bini aşan yıllardır kadro bekleyen, sözleşmeli personel konusu yine ‘vaatlerde kalmıştır.

Bu toplu görüşmelerin gündeminde yine neler yok

  • Yıllardır yaşadığımız gelir vergisi adaletsizliğine son verilmesi gündemde yine yok.
  • Emekli olduğumuzda maaşlarımızın yarı yarıya düşmesine yol açan ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması yine yok.
  • Farklı adlar altında güvencesiz istihdam edilenlerin kadrolu-güvenceli istihdama geçirilmesi yine yok.
  • “4/C’li 4/B’liler” olarak bilinen kamu emekçilerinin ek ödeme, emeklilik gibi temel sorunlarının çözümü yine yok.
  • Sayıları yüz bini aşan Yardımcı Hizmetler Sınıfının yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi yine yok.
  • Torpilin, kayırmanın kapsını sonuna kadar açan mülakat sitemine son verilmesi yine yok.
  • OHAL KHK’leri ile sorgusuz-sualsiz işinden ekmeğinden edilen kamu emekçilerinin görevine iadesi yine yok.
  • Kadın kamu emekçilerine yönelik ayrımcılığın önüne geçilmesi için kadın taleplerinin kadın emekçiler tarafından görüşülmesi ve mutabakat metninde ayrı bir başlık altında yer alması yine yok.
  • Kamu kurumlarında ücretsiz kreşler açılması, söz konusu kreşler açılıncaya kadar kreş yardımı verilmesi yine yok.

O halde

Taleplerimizi görmezden gelen, bizleri yok sayan, sefalet, yoksulluk, güvencesizlik dayatan bu mutabakatı KABUL ETMİYORUZ! Bu yeni bir “satış” sözleşmesidir.Bizleri yıllardır siyasi iktidarın ve yine bu iktidarın Hakem Kurulu’nun kararlara mahkûm eden göstermelik kapalı kapılar ardında yürütülen toplu pazarlıklara ‘satış sözleşmelerine’ artık yeter deme, bir araya gelme zamanı geldi mi?

Çalınan yıllarımız, emeklerimize karşılık bir lütufmuş gibi küçük kırıntıların sunulduğu toplu görüşme gösterileri ve bu sahte başarı öykülerine karşı “gerçek grevli toplu sözleşme sistemi için mücadelemizi hep birlikte sürdürmeye kararlıyız.Değerli basın emekçileri. Biz sağlık işkolunda çalışan sağlık emekçileri olarak Pandeminin şiddetli seyir gösterdiği 4. pik dalgasını Fethiye de hızlı hasta artışları, yetersizlikler ve önemli sorunlarla göğüslemekteyiz. Yetmediğimizin, yetemediğimizin ve tükendiğimizin de bilinmesini istiyoruz. Bu basın açıklamasını diğer kamu emekçileri ve emekli arkadaşlarımızla birlikte pandemi koşullarına dikkat çekmek için Fethiye Devlet Hastanesi önünde yapmayı tercih ettik. Toplumsal sorumluluğumuz gereği ve bilinciyle hareket ederek 1 günlük iş bırakma yerine, basın açıklaması ile sesimizi duyurmayı uygun bulduğumuzun da altını çizmek isteriz” diye konuştu.      Haber-Foto/Hakan AYKIRI

 

Top